Squash

Squash – Dit zijn de spelregels

Speel je voor het eerst squash? Of ben je de spelregels even kwijt? In deze blog leggen we de spelregels van squash voor je uit, zodat je bij je volgende squashwedstrijd precies weet hoe het spelletje in elkaar zit.

Wat heb je nodig?

Squash speel je met twee spelers op een squashbaan. Je hebt twee squashrackets nodig en een squashballetje. Tip: gebruik als beginner een balletje met veel stuitkracht, zodat je makkelijker in het spel kan komen.

Score

Bij squash speel best of 3 of 5 games. Elke game speel je om wie als eerste 11 punten heeft. Is het 10 – 10, dan speel je door tot iemand twee punten voor staat op de ander.

 

 

Squashbaan: de lijnen en vakken
Squashbaan: de lijnen en vakken

Service

Wie begint met serveren, bepaal je door middel van een toss. Vervolgens mag deze persoon blijven serveren tot de tegenstander een punt maakt, die dan mag serveren.

Bij de service zorg je ervoor dat je de bal in het quarter court van de tegenstander slaat met je racket. Hierbij moet de bal eerst het vlak tussen de service lijn en de bovenste uitlijn op de voormuur raken. Tijdens het serveren moet één van je voeten in het service vak staan. Bij het volgende wordt de service afgekeurd:

  • Als de bal niet als eerst het stuk voormuur tussen de service lijn en de uitlijn raakt
  • Als de bal na het raken van de voormuur niet in het quarter court van de tegenstander terecht komt
  • Als tijdens de service één van je voeten niet in het service vak staat  of je voet op de lijn van het service vak staat

De rally

Na een goede service mag de bal maximaal één keer stuiten. Daarna speelt de tegenstander de bal terug, waarbij de voormuur tussen de uitlijnen moet worden geraakt. Hierbij mag gebruik gemaakt worden van de zijmuren, zolang de bal maar onder de uitlijn blijft. Nadat de bal de voormuur tussen de uitlijnen heeft geraakt, mag de bal weer maximaal één keer stuiteren, waarna de tegenstander de bal weer tegen de voormuur moet weten de spelen. Zo speel je door totdat een van de spelers een fout maakt. Tijdens de rally kunnen de volgende fouten gemaakt worden:

  • Een speler speelt de bal op of boven de bovenste uitlijn
  • Een speler speelt de bal op of onder de onderste uitlijn
  • Een speler weet de bal niet terug te spelen voordat de bal twee keer de grond heeft geraakt

In al deze gevallen, scoort de andere speler een punt. Let op: als de bal het glas aan de achterkant van de squashbaan raakt, mag er gewoon doorgespeeld worden.

Hinder

Let er bij squash goed op dat je elkaar niet hindert. Als je in de weg van de tegenstander staat en deze daardoor niet op tijd bij de bal is, krijgt de tegenstander een punt. Zorg er ook voor de de tegenstander genoeg ruimte heeft om een slagbeweging te maken, voor je eigen veiligheid. Is onduidelijk of er sprake was van hinder? Dan krijg je een let, wat inhoudt dat het punt opnieuw wordt gespeeld.

 

Zo, nu ben je klaar voor een potje squash. Alvast veel plezier!

 

Heb je een vraag of aanvulling, laat het ons weten in de reacties of neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.