Bossabal

5 bijzondere sporten voor échte avonturiers

Is een potje volleyballen, baantjes zwemmen of hardlopen jou veel te mainstream? Niet getreurd! Er zijn tegenwoordig genoeg bijzondere alternatieven om lekker in beweging te komen. Wij hebben voor jou hieronder de 5 gekste sporten op een rijtje gezet.

 


1. Extreme ironing

Toen Phil ‘Steam’ Shaw in 1997 na een lange werkdag een van zijn favoriete bergen wilde beklimmen, had hij een klein probleem. Er moest nog een aantal huishoudelijke taken gedaan worden voor het donker werd, maar hiervoor had hij helemaal geen tijd. Zijn oplossing? Hij nam zijn strijkbout, strijkplank en gekreukte kleding mee de berg op en combineerde de thrill van bergbeklimmen met de voldoening van een gladgestreken overhemd. Extreme ironing was geboren. Inmiddels wordt extreme ironing over de hele wereld beoefend en zijn er shirts gladgestreken in kano’s, op de skies en zelfs tijdens het parachutespringen.

 


2. Schaakboksen

Wie niet sterk is, moet slim zijn? Dat gezegde gaat bij schaakboksen niet op. Bij deze sport wissel je in elf rondes van drie minuten schaken en boksen af. Winnen doe je door je tegenstander knock-out te slaan, schaakmat te zetten of de jury te overtuigen dat jij de sterkste én de slimste bent. Schaakboksen is een stukje Hollands trots, want het is uitgevonden door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh. Inmiddels is de sport vooral populair in Duitsland, Groot-Britannië, Rusland en India.

 


3. Bossaball

Misschien heb je wel eens van bossaball gehoord, want deze sport is gewoon in Groningen te beoefenen! Bossaball is een mix van voetbal, turnen, capoeira en volleybal en wordt gespeeld op een groot springkussen met trampolines. Het woord bossaball is geïnspireerd op de muziekstijl bossanova uit Brazilië, die wordt getypeerd als warm en sensueel. Het is dan ook spectaculair om naar een Bossaballwedstrijd te kijken. Er zijn verschillende Bossabalclubs in Nederland en we mogen onszelfs de regerend wereldkampioen noemen.

 


4. Zwerkbal

Door de ongekende populariteit van Harry Potter is het geen wonder dat zwerkbal tegenwoordig ook in de Dreuzelwereld wordt gespeeld. Het zijn vooral studenten die hun bezem uit de kast halen om een potje te gaan Zwerkballen. Op campussen over de hele wereld komen teams samen om het spelletje te spelen. Hoe het werkt? De Slurk is een ingedeukte volleybal en moet door Jagers door één van de drie ringen gegooid worden om punten te scoren. Tegelijk proberen Beukers met een trefbal aanvallers te raken om ze tijdelijk uit te schakelen. En de Snaai? Dat is een tennisbal in een sok, die als een soort staart met klittenband vast zit aan een onpartijdige speler. Zwerkbal is de ideale manier om als Potterfanaat je passie met een goede workout te combineren.

 


5. Bellyflopping

Dit is alleen voor waaghalzen met een hoge pijngrens! Bij deze sport spring je met je buik naar beneden van een tien meter hoge duikplank en is het de bedoeling om deze pose zo lang mogelijk aan te houden. De duiker die zijn lichaam in de lucht het langst plat heeft gehouden, is de winnaar. Verwacht minstens een paar blauwe plekken aan deze sport over te houden. Nog steeds enthousiast? Boek dan een vliegticket naar Noorwegen, want daar vindt volgens Noorse traditie elk jaar het kampioenschap plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.